zondag 24 mei 2009

De Deventer moordzaak


De Deventer moordzaak. Het complot ontrafeld
Wie heeft het gedaan, de ‘boekhouder’ of ‘de klusjesman’?De Deventer moordzaak is misschien wel de meest besproken Nederlandse moordzaak ooit. Als de gefortuneerde weduwe Jacqueline Wittenberg in september 1999 dood gevonden wordt in haar huis, wordt haar ‘boekhouder’ Ernest Louwes, de executeur-testamentair van de weduwe, al snel als de dader aangewezen. Hij krijgt uiteindelijk twaalf jaar cel. Toch is het justitie en rechters nooit gelukt om zijn motief aan te tonen, waarmee speculaties over zijn onschuld altijd zijn gebleven.
Opiniepeiler Maurice de Hond is er van overtuigd dat Louwes, die altijd ontkend heeft, onschuldig is en dat Michaël de Jong, ‘de klusjesman’ van de weduwe, de echte moordenaar is.In zijn boek De Deventer moordzaak toont onderzoeksjournalist Bas Haan op vakkundige wijze aan waar alle speculaties vandaan komen. Hij ontrafelt de complottheorieën en geeft aan de hand van het complete dossier en gesprekken met alle hoofdrolspelers antwoord op alle belangrijke vragen. In het boek staan onthullingen over zowel ‘boekhouder’ Ernest Louwes als ‘klusjesman’ Michaël de Jong. Maar ook de handelswijze van Maurice de Hond in deze zaak wordt tegen het licht gehouden.
Bas Haan is (onderzoeks)journalist bij NOVA en maakt vooral verhalen over het functioneren van de rechtsstaat. Van 2000 tot en met 2006 werkte hij voor Netwerk. In 2005 onthulde hij dat justitie bewijs had achtergehouden in de Schiedammer Parkmoord. Over de Deventer moordzaak maakte hij meer dan vijftien reportages en sprak hij vele malen met alle hoofdrolspelers.
Tja over een zaak waar al zo veel over is geschreven en gepraat moet je daar nog een boek over lezen. Antwoord is ja. Dit boek bevat veel feitelijkheden, ontrafelt speculaties en onjuistheden. Zeker een aanrader voor de liefhebber van waargebeurde verhalen. Vlot en helder geschreven met gevoel voor de zaak en de personen.
Na lezing van dit boek weet ik echter nog steeds niet wie het gedaan heeft. Misschien komen we daar wel nooit meer achter, tenzij iemand een bekentenis aflegt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten